Inchide

Trimite unui prieten

Istoricul primăriei Vidra

Exportă PDF - Istoricul primăriei Vidra Tipăreşte pagina - Istoricul primăriei Vidra Trimite unui prieten - Istoricul primăriei Vidra

Primăria ca organ al administraţiei locale apare ca instituție după reformele lui Alexandru Ioan Cuza.
Primarii erau aleşi din rândul oamenilor din sat, cei mai buni gospodari și cu cea mai bună conduită morală. Ei trebuiau să se bucure de un bun prestigiu în fața cetățenilor. Purtau permanent sigiliul primăriei asupra lor. Pierderea sigiliului însemna pierderea autorității, a funcţiei de primar. Un vechi primar al localității noastre purta permanent sigiliul la cizmă.
După primul război mondial, autoritatea primarului crește. Primarii sunt aleşi de acum din rândul partidelor care au obținut cele mai multe voturi în campaniile electorale.
Primarii mai vechi din comuna Vidra au provenit din rândul Partidului Național Ţărănesc și din rândul Partidului Național Liberal.
Timpul de funcţionare al primarilor era relativ scurt: de la câteva luni la 1-2 ani sau la 4 ani, în raport cu instabilitatea guvernamentală. A căzut partidul, a căzut și primarul. Au existat și 1-2 primari orgolioşi, setoși de putere și de interese proprii care s-au pretat la "fripturismul politic "

Cei mai importanți primari din comună care au funcţionat între cele 2 războaie mondiale au fost Govela(avocat), Bălănescu(avocat), Nitu Cleonte-negustor(liberal) si Enache Ion(P.N.Ț). Unii dintre ei s-au perindat la conducerea primăriei de câteva ori.
În afară de primar, această instituție avea un notar numit (funcţionar de stat) cu sau fără o pregătire juridică superioară. Secretarii ca și primarii erau subordonaţi prefecturilor.
Cei care se pretau la încălcarea legii sau abateri morale erau destituiți. Notarul legaliza acte în baza legii. 
În afara notarului primăriile mai aveau servicii de percepţie (agent fiscal sau de perceptor), secretar cu starea civilă, un agent agricol, un om de serviciu și un telefonist(de cele mai multe ori era tot omul de serviciu).
Primarul semna diferite acte, rezolva cererile înregistrate, urmărea executarea bugetului comunal, se îngrijea de curățenia comunei, mobiliza oamenii la acţiuni obşteşti, oficia căsătoriile civile (era ofiţer al stării civile).
La primărie, poştaşii de la centrul de plasă depuneau corespondența care era împărțită în comună de omul de serviciu al primăriei. Tot ei distribuiau la domiciliu și presa ori telegramele.
Perceptorul(agentul fiscal) se îngrijea de impunerea cetățenilor la impozite în raport cu veniturile cetățenilor, cu proprietatea terenurilor agricole pe care le deţineau, cu numărul animalelor din gospodărie etc. "Neachitarea la timp a impozitelor și a rămăşiţelor, avea drept urmare, majorarea acestora iar imposibilitatea achitării acestor îndatoriri fiscale ducea la scoaterea la licitație a bunurilor din gospodărie până la achitarea întregii sume impozabile(scoaterea la mezat cu tobe si trâmbițe). Ulterior s-a procedat la aplicarea sechestrului pe un anumit termen, după care urma scoaterea la licitatie.
După abolirea monarhiei, dar mai precis după 1945, în perioada regimului comunist, în locul vechilor primari aleşi prin scrutinul electoral, atât primarul, cât și secretarul(notarul) sunt impuşi de comunişti din rândul clasei muncitoare și cu calitatea de membru de partid. Aceştia erau dotați până după 1953 cu arme de foc (pistoale), de securitatea cărora răspundeau personal. După 1945 în comuna Vidra este numit primar un anume Gugiu Nicolae, primăria cu sediul în cătunul Bragadiru iar ca secretar Văcărescu Victor, amândoi muncitori. Ultimul era de meserie curelar din apropiere de Armsesti(Ialomita).

După desfiinţarea raionului Vidra, sediul fostului "Sfat Raional" devine liber iar primăria se mută în locul lui având ca primar pe fostul secretar Văcărescu Victor (între 1950-1974).
După Văcărescu Victor, trecut primar la Berceni (în urma unor așa-zise "alegeri democratice" cu depuneri de candidatură de deputat), vine Tălpan Vasile, cu lipsuri grave în pregătirea şcolară și care uzează permanent de amenințări ce nu sunt urmate de trecerea la aplicari concrete(1974-1978).
După Tălpan Vasile a urmat Apostoloiu Emil, timp de aproape 2 legislaturi, provenit din partea P.D.S.R. originar din comuna Vaideieni jud. Vilcea). Conduce comuna în perioada 1978-1996.
Urmează Păun Iulian, reprezentant al Partidului Monarhist din comună, caz unic pe întreaga țară (1996-1998)

Acest primar a fost cel care a construit groapa de gunoi  si nu a adus niciun plus Comunei Vidra.

In anul 2000 la alegerile locale din comuna Vidra, toata comuna si-a pus sperante in fostul director al scolii Vidra domnul Rotaru Anghel care a si fost ales intre anii 2000-2004. Acesta neaducandu-si cu nimic aportul la dezvoltarea comunei in 2004 la alegerile locale a fost ales ca primar domnul Dinica Gabriel. Acesta si-a adus aportul in dezvoltarea comunei Vidra , dar tototdata s-a inconjurat de mafia afacerilor imobiliare, fapt ce a dus ca foarte multe persoane din comuna Vidra sa se trezeasca fara terenuri, iar unii din consilierii locali din vremea respectiva sa-si mute terenurile dupa bunul plac.

In 2008 la alegerile locale din comuna Vidra a fost ales domnul Niculae Florin, alegeri pe care le-a si castigat in doua randuri chiar daca primul tur a fost anulat. Acest primar si-a adus aportul la dezvoltarea comunei Vidra incepand cu crearea infrastructurii: inceperea canalizarii in anul 2010, terminarea proiectului din 1994 apa potabila in satul Vidra si realizarea unui nou proiect de introducere a apei potabile in Cretesti si Sintesti. Proiect aprobat care este in stadiul de lucrare si urmeaza dupa aceste doua mari proiecte asfaltarea intregii comune Vidra.Totodata au fost construite diferite obiective de interes public: dispensar Sintesti, teren sintetic Vidra,parc Vidra, Casa Parohiala Vidra, statie RATB capat Vidra, parc Cretesti, parc Sintesti, reabilitarea scolilor din comuna Vidra,baza sportiva liceu Vidra, urmand ca in anii 2011-2012 sa se construiasca in comuna Vidra:

Satul Vidra: centru after-school, cimitir nou,extinderea liceului, scoala noua-la SINA.

Satul Cretesti: gradinita cu patru grupe, teren sintetic cu parc de agrement, baza sportiva cu teren de fotbal, scoala noua.

Satul Sintesti: gradinita cu doua grupe , baza sportiva, scoala noua.

Toate acestea urmate de asfaltarea tuturor trotuarelor si podetelor din comuna Vidra.

 

Inapoi